Sarkari Want
Crack Your Dreams
www.sarkariwant.com

Post Details

 

Name of Post:-

Hindi Current Affairs Questions 19 June 2020

Post Date:-

19 June 2020 | 07: 30 PM

Short Information:-

Sarkari Want की  Current Affairs Questions भारत सरकार की वर्तमान की नीतियों , Central Govt.और State Govt.की योजनाओ, खेल जगत की गतिविधियों, पुरस्कार, बैंकिंग सैक्टर, आर्थिक और सार्वजनिक क्षेत्र की इकाइयों के नवीनतम अपडेट उपलब्ध कराती है l

ये Current Affairs की जानकारी सभी Competetive Exams जैसे  UPSC, State PSC,Bank, SSC, SSC GD, Railway, Defence की तैयारी कर रहे छात्रों और ऊमीद्वारों के लिए उपयोगी है l

Today's Hindi Current Affairs Questions 19 June 2020

www.sarkariwant.com

1. सुप्रीम कोर्ट ने कोविड-19 के कारण किस ऐतिहासिक यात्रा एवं उससे जुड़ी सभी गतिविधियों पर रोक लगा दी है?

Ans: Jagannath Puri Rath Yatra (जगन्नाथ पुरी  रथ यात्रा)

2. भारतीय रेलवे ने चीन को दिए गए किस कॉन्ट्रैक्ट को रद्द कर दिया है?

Ans: Eastern Dedicated Freight Corridor (ईस्टर्न फ्रेट कॉरिडोर प्रोजेक्ट)

3. जियो प्लेटफॉर्म्स में किस कंपनी ने 2.32 फीसदी हिस्सेदारी खरीदने के लिए 11367 करोड़ रूपए का निवेश किया है?

Ans: पब्लिक इन्वेस्टमेंट फंड (PIF) .

4. ऑस्ट्रेलिया क्रिकेट बोर्ड ने टीम के किस कोच को उनके पद से हटा दिया है?

Ans: ग्रीम हिक (बैटिंग कोच).

5. किस इंटरनैशनल क्रेडिट रेटिंग एजेंसी ने 8 साल में पहली बार भारत की जीडीपी ग्रोथ निगेटिव रहने का अनुमान लगाया है?

Ans: Finch  (फिंच)

6. आज ही के दिन 1961 में ब्रिटेन से कौन सा देश आजाद हुआ था?

Ans: Kuwait (कुवैत)

7. किस राज्य सरकार ने नीट परीक्षा को पास करने वाले सरकारी संस्थानों के छात्रों को 10 प्रतिशत आरक्षण देने की घोषणा की है?

Ans: Government of Tamil Nadu (तमिलनाडु सरकार)

8. भारत में अब तक कोरोना वायरस से संक्रमितों की संख्या कितनी हो गयी है?

Ans: 3,80,532 (12573 मौतें)

9. 19 जून को प्रतिवर्ष विश्वभर में किस दिवस के रूप में मनाया जाता है?

Ans: World Ethnic Day (विश्व एथनिक दिवस)

10. राष्ट्रीय सूचना केंद्र ने फाइलों के सही रखरखाव के लिए किस एप्लीकेशन को विकसित किया है?

Ans: e-Office (ई-ऑफिस)

 पिछले 10 दिन का Hindi Current Affairs Question

 Hindi Current Affairs Question 18 June 2020:- Click Here

 Hindi Current Affairs Question 17 June 2020:- Click Here

 Hindi Current Affairs Question 16 June 2020:- Click Here

 Hindi Current Affairs Question 15 June 2020:- Click Here

 Hindi Current Affairs Question 14 June 2020:- Click Here

 Hindi Current Affairs Question 13 June 2020:- Click Here

 Hindi Current Affairs Question 12 June 2020:- Click Here

 Hindi Current Affairs Question 11 June 2020:- Click Here

 Hindi Current Affairs Question 10 June 2020:- Click Here

 Hindi Current Affairs Question 09 June 2020:- Click Here

   Previous Current Affairs in Hindi:- Click Here

For Any Feedback in this website contact us:- admin@sarkariwant.com

 

Join Us On Facebook

Click Here

Join Us On Facebook Group

Click Here

Join Us On Telegram

Click Here

Join Us On Instagram

Click Here

Join Us On Whatsapp Group

Click Here

Join Us On Pinterest

Click Here

 

 

Sarkari Want, Sarkari Exam, Sarkari Result, Naukri, Free Job Alert

Sarkari Want, सरकारी वांट, Provides You All The the newest Latest Job, Sarkari Result, Admit Card, Syllabus, Answer Key, Admission, Important Link, Certificate Verification, Upcoming Govt. Job, Scholarship, Sarkari Exam, Current Affairs, GK/GS, & Other Useful Updates. 

Sarkari Want logo.jpg

Sarkari Want: We Covered this related Areas

Sarkari Want maybe thanks to search SSC Job-like SSC CGL, SSC CHSL, SSC GD, Stenographer Grade 'C' and 'D' JE, CAPF, SSC MTS, Bihar SSC, UPSSSC, WB SSC, JSSC, MP SSC, HSSC, Railway Job-like Group C, Group D, Senior Clerk cum Typist, Junior Clerk cum Typist, TC, TTE, Assistant Loco Pilot, Junior Engineer, Goods Guard, ASM( Station Master), Bank Job-like IBPS, Bank  Manager, Bank PO, Clerk, Defense Job-like Army, Air force, Navy, Coast Guard, BSF, SSB, CRPF, CISF, NIA, NDA, CDS, Assam Rifles, State Police like Bihar Police, UP Police, WB Police, MP Police, Delhi Police, ASI, Daroga, Sipahi,  Teacher Job-like Central Govt. Teacher Job, State Govt. Teacher Job, CTET, BTET, UPTET, B.ed, UPSC, State PSC, ISRO, DRDO & all other Central & State Govt. Job, NIELIT Status at One Place www.sarkariwant.com.

These All Sarkari result & Admissions Contain Various Exam Like CBSE, ICSC, BSEB, UP Board, WB Board, Jharkhand Board, MP Board, IGNOU, NOU & other University Notification at One Place.

 

Sarkari Want 2020

All the Sarkari job & other Notification, We Provide All Information And Result Related To Latest Job, Top Online Form, Other Online Form, Admit Card, Sarkari Exam Result, Of Various Exam notification are Genuine. We Never Post Fake Notification.

Sarkari Want official Website Disclaimer

This Website won't Be Responsible within the least, just just in case Of Inaccuracy or Major Error, we shall supply Correct Details. Before Taking Any Action to see out Official Advertisement/ Notification / Brochure etc Carefully. There might be Minor or Major Mistake By Website Owner By Any Means of whilst Typing & Other Situation.